Module: D. Maatschappelijk Middenveld & Scholen

Professionals in het sociaal domein en docenten worden vaak geconfronteerd met uitzonderlijke gevallen waarbij ervaren discriminatie een rol speelt. Het benoemen hiervan blijkt in de praktijk lastig evenals het kritisch evalueren van het handelingsperspectief. Het uitsluitend beschikken over goede intenties dekt de lading niet meer. Deze module biedt handvaten aan professionals in het sociaal domein en op scholen om middels schurende gesprekken, vooroordelen en stereotyperingen te adresseren met de mogelijkheid om de kritische reflectiemethode hierbij in te zetten.

Onze praktijkgerichte trainingen en opleidingen versterken zelfregie, veiligheid en teamdynamiek, zodat uw organisatie klaar is voor een toekomst waarin diversiteit de sleutel is tot succes.

  • Hoe Effectieve Trainingen Bijdragen aan Inclusief Vakmanschap

    Hoe Effectieve Trainingen Bijdragen aan Inclusief Vakmanschap

    Effectieve inclusietrainingen combineren wetgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en praktijkervaring om professionals te helpen discriminatie en uitsluiting aan te pakken. Mustapha Seray Bah benadrukt dat maatwerk en gedragsverandering essentieel zijn. Inclusief vakmanschap is een continu leerproces, waarbij trainingen niet alleen kennis overdragen, maar ook concrete vaardigheden ontwikkelen voor een inclusieve samenleving

  • De Impact van Structurele Discriminatie en Uitsluiting

    De Impact van Structurele Discriminatie en Uitsluiting

    Structurele discriminatie en uitsluiting ondermijnen sociale cohesie en economische stabiliteit. Inclusief vakmanschap biedt professionals concrete vaardigheden om ongelijkheid te herkennen en aan te pakken. Bewustwording alleen is niet genoeg; actie en training zijn cruciaal. Het Instituut voor Inclusief Vakmanschap ontwikkelt duurzame strategieën om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving

  • De Noodzaak van Inclusief Vakmanschap in de Praktijk

    De Noodzaak van Inclusief Vakmanschap in de Praktijk

    Discriminatie blijft een dagelijkse realiteit, vaak subtiel en onzichtbaar. Veel mensen herkennen het niet of weten niet hoe te reageren, wat handelingsverlegenheid veroorzaakt. Inclusief vakmanschap helpt professionals om discriminatie te herkennen en effectief in te grijpen. Training en voortdurende reflectie zijn cruciaal om een inclusieve, veilige samenleving te bevorderen.

  • Basiscursus Klachtbehandeling

    Bent u werkzaam in een juridische, maatschappelijke of beleidsfunctie? Wilt u meer leren over het toepassen van de gelijke behandelings wetgeving en het strafrecht bij discriminatie? Meld u dan aan voor onze eendaagse cursus! Tijdens deze interactieve cursus: Deze cursus biedt waardevolle inzichten voor professionals die willen bijdragen aan een rechtvaardige samenleving. Of u nu…

  • Training Inclusie Coaching

    Inclusiecoaching is een nieuwe methodiek gebaseerd op internationale methodes van conflicthantering, de narratieve methode en kritische reflectie. Met deze methode ontwikkel je een basishouding met vaardigheden die ervoor zorgt dat je onderdrukkende systemen gaat doorzien, door conflicten kunt navigeren en tot nieuwe werkwijzen komt. Zo kunnen, als individu, als groep en als gemeenschap, patronen worden…

  • Workshop Schurende Gesprekken

    De workshop ‘Schurende Gesprekken’ is ontwikkeld voor professionals die in hun werk te maken krijgen met uiteenlopende meningen, normen en waarden. De sessie biedt concrete handvatten voor het voeren van constructieve dialogen over gevoelige of controversiële onderwerpen in een veilige, respectvolle omgeving. Of het nu gaat om docenten, hulpverleners, ambtenaren, politie of andere professionals, deze…

  • Training Vooroordelen en Stereotypering

    Een van de eigenschappen van de mens is om (onbewust) ideeën en meningen te hebben over alles en iedereen. Deze training geeft inzicht in hoe dit categorisatieproces ontstaat, welke factoren hierbij een rol spelen, wat het gevolg is van stereotypering en wat je eraan kan doen. Daarnaast krijg je informatie over de wettelijk beschermde discriminatiegronden.…